sunnuntai 4. maaliskuuta 2018

Jotain vanhaa, jotain kierrätettyä - häiden ekologisuus

En ole itsekään aina mikään malliesimerkki ympäristö edellä menevästä ihmisestä, mutta liika kulutus on alkanut hirvittämään ja yksinkertaisempi on nykyään monesti se parempi vaihtoehto. Jos arjessa pyrkii tekemään mahdollisuuksien mukaan kestävämpiä valintoja, miksei samaa periaatetta noudattaisi myös häissä?

Omista unelmista ja haaveista ei tietenkään tarvitse luopua, mutta jos suunnittelu meinaa karata liikaa överin puolelle, voi olla hyvä pysähtyä miettimään, voisiko omia häitään viedä edes pienillä valinnoilla ekologisempaan suuntaan.


luonnonkukat


Kukat ja koristeet

Kirjoitin aiemmin häiden kukista ja siitä, kuinka koristeluissa haluaisin panostaa niihin. Mitä vähemmän sälää, etenkin muovista, sen parempi! Juhlien jälkeen pöytien kukkakimput voi jakaa eteenpäin vieraille tai kiitokseksi apujoukoille ja lopulta ne päätyvät toivottavasti biojätteeseen. Leikkokukissa kannattaisi tietysti suosia kotimaisia, mutta valitettavasti kotimaisten leikkokukkien viljely on nykyään vähäistä ja koostuu vain harvoista lajikkeista. Monen morsiamen hääkimppu, omani mukaan lukien, sidotaankin ulkomailta lennätetyistä tuontikukista, jotka kukkatukkujen kautta päätyvät kukkakauppoihin. Kukkien alkuperää ei siksi välttämättä tiedä kai aina edes kauppiaskaan! Paras ekoteko ja samalla kustannustehokkain ratkaisu olisikin kerätä hääkukat kesähäihin suoraan luonnosta. Keväthäissä käyttäisin itse ehdottomasti kotimaisia tulppaaneja!

Koristeita pyrimme hankkimaan niin, että niillä on käyttöä vielä häiden jälkeen - jos ei itsellä, niin jollakin toisella. Kaikkea ei todellakaan tarvitse ostaa uutena, sillä käytettyä häätavaraa on tarjolla paljon esimerkiksi Häätorin kautta. Olen kiertänyt myös kirppareita häitä silmällä pitäen ja tehnyt kotiin hankintoja, joita voimme hyödyntää häissäkin. Varta vasten häihin ostetut koristeet, eli lähinnä muutamat valosarjat, tuikkulyhdyt ja paperikoristeet, lähtevät varmasti juhlan jälkeen kiertoon ja koristavat toivottavasti vielä parhaimmassa tapauksessa häät jos toisetkin.


Ruoka

Ruoka on yksi suurimmista ympäristön kuormittajista ja siksi sen merkitys häidenkin ympäristövaikutuksissa on iso. Meidän valitsema cateringfirma suosii luomua ja lähiruokaa sekä sesongin raaka-aineita. Tarjoamme häissä lihaa kohtuudella ja suurin osa ruoista on kasvissyöjille sopivia - toivomme vieraiden maistelevan kaikkea avoimin mielin. Mikäli ruokaa jää yli, sitä tarjoillaan vielä iltapalalla, jolloin voidaan minimoida jätteeksi joutuvan ruoan osuus. Tuolloin joudumme ehkä turvautumaan kertakäyttöastiohin, mutta muuten käytämme oikeita astioita.


Marjoilla koristeltu täytekakku


Kutsut

Ekologisinta olisi lähettää kutsut sähköpostitse, mutta lukeudun kyllä itsekin niihin, joiden mielestä paperinen, postitse saapuva kutsu on häiden kohdalla se ainoa ja oikea. Postitse lähetettävä kutsukin voi tietysti olla astetta ekologisempi jos sen painattaa kierrätyspaperille, kuten mekin aluksi suunniteltiin. Lopulta valitsimme kuitenkin tavallisen paperin, mutta luovuimme erillisistä infokorteista ja painatimme hääinfon vain kutsun toiselle puolelle. Jätimme myös yleistyneet save the date kortit lähettämättä. Vielä emme ole päättäneet, onko hääjuhlassa jokaiselle vieraalle oma menu ja ohjelma, mutta totuuden nimissä näitä kumpaakin riittäisi kyllä pöytiin yksi per useampi vieras.


Sormus

Eettisen ja ympäristöystävällisen sormuksen haluava kiikuttaisi käyttämättöminä lojuvat perintökorut kultasepälle.  Pienillä muokkauksilla vanha sormus voi saada uuden elämän ihan sellaisenaan tai se voidaan sulattaa ja käyttää materiaalina kokonaan uuteen sormukseen. Vanhoista sukukoruista ei kuitenkaan ole pakko luopua: eettisiä ja ekologisia sormuksia valmistaa esimerkiksi Kätkö, joka käyttää sormuksissa Reilun kaupan kultaa ja ekohopeaa.

Mikäli olisin kultaisten korujen ystävä, olisin todennäköisesti itsekin vain pienennyttänyt mummoni vanhan vihkisormuksen ja saanut näin vanhaa korua muokkaamalla tunnearvoltaan mittaamattoman arvokkaan sormuksen. Tulevassa vihkisormuksessani tullaan kuitenkin uusiokäyttämään tuon vanhan sormuksen timantti.


Vaatteet

Budjettini hääpuvun suhteen oli jo alunperin niin pieni, että tiesin sen riittävän vain käytettyyn pukuun. Outlet-rekistä se sitten löytyikin. Käytettyjä hääpukuja myy esimerkiksi Lovebirds, jonne omankin puvun voisi häiden jälkeen toimittaa myytäväksi. Toisaalta, jos ajelet autolla satoja kilometrejä käytetyn puvun perässä, ei käytettynä ostetun puvun hyöty ympäristön kannalta jää kovin suureksi. Puvun ei välttämättä myöskään tarvitse olla oma, mutta vuokraushinnat tuntuvat olevan ainakin omaan budjettiini nähden varsin korkeita. Sulhasen vaatteethan hankitaan sen sijaan usein vuokrattuina ja koska miehellä ei ole tarvetta uudelle puvulle, on vuokraaminen meidänkin tapauksessa järkevin vaihtoehto.


Hääpaikka ja julkinenliikenne

Meidän molempien juuret ovat eripuolilla Suomea, mutta koska Espoo on meille nykyään koti, järjestämme häämme täällä missä elämämmekin on. Pääkaupunkiseudulla asuu suurin osa juhlavieraista, joten matka juhlapaikalle on monilla melko lyhyt. Juhlapaikka sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä, joten vierailla on mahdollisuus suosia joukkoliikennettä näin halutessaan.


Häiden ekologisuus on siis monien pienien valintojen summa, eikä tässä todellakaan ollut vielä kaikki. Kuitenkin, jos haluat koristella pöydät muovitimanteilla ja tekokukilla sekä tilata unelmiesi mekon Kiinasta, go for it. Häät ovat kerran elämässä, loppujen lopuksi enemmän merkitystä on kuitenkin niillä valinnoilla, jotka teemme jokapäiväisessä elämässä. Se kun jatkuu vielä häiden jälkeenkin.

2 kommenttia :

  1. Minäkin olen ympäristön puolestapuhuja arjessa, ja yritän huomioida ekologisuuden mahdollisuuksien mukaan myös hääosastolla. Erityisen tarkka olen muoviroskan suhteen, ja siksi minua suorastaan kauhistuttaa, miten paljon muovista roinaa Kiinasta tilaillaan. Meillä on varmasti ympäristönäkökulmasta melko tavalliset häät (ei siis erityisen ekologiset), mutta koristeluissa hyödynnetään paljon kierrätettyä tavaraa. Olen kerännyt lasipulloja, lasipurkkeja, pullonkorkkeja sekä säilyketölkkejä ja tehnyt koristeita myös vanhoista pahvilaatikoista, kirjoista, serveteistä ja heinäseipäistä. Meille uutena ostetut koristeet ovat muistaakseni kaikki secondhandia, eli joku muu on käyttänyt niitä ainakin kerran ennen meitä. Häämekko oli minulle todella tärkeä, ja sen ostin uutena. Samoin sulhasen asu on uusi, mutta hän pitää tummaa pukua päivittäin töissä, eli jatkokäyttöä löytyy.

    Löysin mutkan kautta vahingossa blogiisi, mutta onneksi löysin. Jään mielenkiinnolla seurailemaan hääjärjestelyjänne. :) Tervetuloa lukemaan myös meidän juhlasuunnittelustamme!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Kiva kun löysit blogiin - sainpa samalla itsekin uutta seurattavaa sun blogista! :)

      Nykyään on tehty kaikenlaisen roippeen hankkiminen niin helpoksi ja halvaksikin, että varmasti ylilyöntejä tulee helposti. Etenkin tuo sun mainitsema muovi kauhistuttaa mua myös, jos sen käyttö jää vielä sille kertakäyttötasolle. Puhumattakaan mitä myrkkyjä se kaikki Kiinakama voi sisältää!

      Poista